MIDDEN - DELFLAND

Den Hoorn - geschiedenis

Den Hoorn is al eeuwen oud. Al in 1317 komt men de naam Dijkshoorn, zoals Den Hoorn vroeger heette, tegen in rekeningen van de graaf van Holland.

Toen was Den Hoorn deel van Hof van Delft, een grafelijk bezit gesticht in ca. 1100. In 1817 werd het ambacht Hof van Delft een gemeente. In de 19e eeuw werden de raadsvergaderingen van Hof van Delft in het "oude Rechtshuis" gehouden. Nu is daar het Chinese restaurant (midden op de foto). 

De gemeente Hof van Delft werd opgeheven in 1921. De delen Den Hoorn, 't Woudt en Abtswoude werden toen bij Schipluiden gevoegd (de rest bij Delft).

Rechtshuis.jpg (13057 bytes)

De Hoornse vaart, vroeger Kickert, is in de 15e eeuw tot stand gekomen. Er was toen wel een dam, die de Dijkshoornseweg en de Tanthofkade verbond, om ervoor te zorgen dat het water uit het westen niet richting Delft kon stromen. Schepen moesten over deze dam worden getrokken! Deze belemmering duurde tot 1602. Al in de 17e eeuw lagen er langs de Dijkshoornse- en Noordhoornseweg veel boomgaarden en moestuinen. Pas vanaf 1900 heeft Den Hoorn een grote groei doorgemaakt mede veroorzaakt door de glastuinbouw. Een aantal karakteristieke tuinderswoningen staat langs de Dijkshoornseweg, Lookwatering, Woudselaan en Harnaskade.

Op 1 januari 2004 met de start van de nieuwe gemeente Midden-Delfland gingen een aantal delen van Den Hoorn naar Delft:

  • Het terrein van Van Dijk.
  • Een gebied dat deels ligt in de Voordijkshoornepolder en de Harnaschpolder met daarin een deel van de Dijkshoornseweg. Delft heeft hier inmiddels een planvoorstel gepubliceerd.
  • Inmiddels zijn alle glastuinbouwbedrijven in de Voordijkshoornse Polder en de Harnaspolder verdwenen en deze plaatsen zijn voor een groot deel of worden nieuwe woonwijken.

    Bron: gemeentegids Schipluiden.

    24 december 2013