MIDDEN - DELFLAND

De kern Maasland

Maasland is net als Schipluiden een typische Midden-Delfland gemeente: veel open weiland en groen. Ook in het verleden ligt een duidelijke band!

De geschiedenis van Maasland gaat terug tot vóór het jaar 1000. De plaats 'Masalanda' is een van de oudste vestigingen van het grafelijkheid Holland. Opgravingen in onder andere de Oude Campspolder en Kralingerpolder brachten voorwerpen uit de Romeinse tijd en de Midden IJzertijd (500-350 vóór Christus) aan het licht. Omstreeks het begin van de 10e eeuw werd aan de Gaag een burcht aangelegd. 

Deze lag ongeveer op de plaats van de huidige Hervormde kerk. Zo'n burcht bestond voornamelijk uit houten gebouwen, een palissade en aarden wallen.

In 985 kreeg graaf Dirk II het domein Maasland in eigendom van koning Otto III. Overstromingen in 1164 vernietigden o.a. de kerk van Maasland. Op het terrein van de verlaten burcht werd een nieuwe kerk gebouwd. Tegen het einde van de dertiende eeuw liet graaf Floris V vermoedelijk achter de kerk een ridderzaal en woonvertrek bouwen. 


Kerk van Maasland uit het kaartboek van de Duitse Orde, Jan Potter 1570.

De grafelijke bezittingen werden later verkocht aan de Duitse Orde, die deze verblijven omvormde tot commandeurshuis. Hier woonde de plaatselijke overste. 

Het omvangrijke gebied van Maasland is in de loop der jaren steeds kleiner geworden. In 1570 werd het dorp Schipluiden zelfstandig; in 1614 het dorp Maaslandsluis (Maassluis). 

Het centrum van het tegenwoordige Maasland ademt nog de tijd van weleer. 

De Gaag die hier doorheen stroomt en de pittoreske gebouwen er langs geven het een Middeleeuws uiterlijk. De laat-gotische Nederlands-Hervormde kerk uit de 15e eeuw en de directe omgeving is een bezoekje waard. Een brand in 1945 verwoestte de kerk grotendeels. De restauratie werd in 1954 afgerond. 
In het museum De Schilpen kan de sfeer van een oude kruidenierswinkel opnieuw beleefd worden. Het museum ligt midden in het centrum aan de Gaag, schuin tegenover de Hervormde Kerk.

Bronnen:

  • Reader's Digest, Dorpen in Nederland, 1990, ISBN 90 6407 205 1
  • Midden~Delfkrant nr. 102, 2001, Midden-Delfland vereniging.
24 december 2013