MIDDEN - DELFLAND

De Zweth

De Zweth is een buurtschap gelegen langs de Delftse Schie en de oude weg van Delft naar Rotterdam. Na de gemeentelijke herindeling op 1 januari 2004 behoort het voormalig Delftse deel van De Zweth en een deel van de Ackerdijksepolder tot de gemeente Midden-Delfland. Aan de andere kant van de ophaalbrug over de Berkelse Zweth begint de Rotterdamse deelgemeente Overschie. De naam is Zweth afgeleid van 'Zwet', dat grens betekent. 

De Zweth was in het verleden een relatief welvarende gemeenschap, waar onder andere bierbrouwerij De Hoop in 1853 werd opgericht. De drukbezochte speeltuin Land- en Schiezicht was rond 1900 een attractie voor veel Delftenaren. Na de jaren veertig van de twintigste eeuw ging het minder goed met de horeca in De Zweth en trokken de bewoners naar de grote steden. In De Zweth is nu gevestigd het restaurant De Zwethheul, met twee Michelinsterren.

De Zweth heeft in het tweede half jaar van 2006 weer landelijke bekendheid gekregen door een aantal 'poller ongelukken'. Om sluipverkeer door Midden-Delfland tegen te gaan zijn vanaf medio 2006 op vier locaties verkeersremmende maatregelingen getroffen tijdens de spitsuren. Zo ook in De Zweth, waar ter hoogte van de Kandelaarbrug (een fietsbrug) twee pollers met verkeerslichtinstallatie zijn aangebracht. 

Ophaalbrug en restaurant Zwetheul
Ophaalbrug en restaurant Zwetheul

De gemeente Midden-Delfland toonde een drietal filmpjes gemaakt van ongelukken (waar overigens alleen materiele schade ontstond bij door rood rijdende auto's) en een voorlichtingsfilmpje over hoe men de poller veilig kan passeren.

De Kandelaarbrug over de Schie en de doorgang onder de rijksweg A13 vormen samen met de twee fietstunnels onder de spoorbaan Delft-Schiedam een mooie en recreatieve noord-zuid verbinding voor fietsers en wandelaars.  

De Kandelaarbrug is vernoemd naar het buurtschap aan de andere kant van de Schie (gemeente Rotterdam).

Huizen langs de Berkelse Zweth
Huizen langs de Berkelse Zweth

Kandelaarbrug en...
Kandelaarbrug en...

... de pollerinstallatie in de Rotterdamseweg
... de pollerinstallatie in de Rotterdamseweg