MIDDEN - DELFLAND

Citta Slow - Greve in Chianti

Het 'Citta Slow' netwerk van kleine gemeenten (minder dan 50.000 inwoners) is begonnen in 1999. Paolo Saturnini, eerder burgemeester van Greve in Chianti, was de initiatiefnemer van het Citta Slow netwerk. 

Inmiddels ontvingen 65 Italiaanse gemeenten het Citta Slow keurmerk. Zij behoren op het gebied van natuur, landschap, bewuste voeding, streekproducten, cultuurhistorie en gastvrijheid tot de top. Ook in 15 andere landen zijn er inmiddels gemeenten die toetraden tot het Citta Slow netwerk. Sinds 2008 hoort de gemeente Midden-Delfland er ook bij als eerste Nederlandse gemeente. Om eens te kijken hoe het er in een Citta Slow gemeente in Italië aan toe gaat een bezoekje aan Greve in Chianti.

De Gemeente Greve in Chianti

De gemeente Greve in Chianti (Toscane) met ca. 14.000 inwoners (2004) omvat ca.169 km2 en bestaat naast het dorp Greve uit nog veertien dorpskernen.  Greve ligt in een dal op een kruispunt van wegen en heeft al eeuwen een centrumfunctie voor de eromheen gelegen dorpen en kastelen. Deze wegen slingeren door een afwisselend heuvel landschap met bossen, wijngaarden, olijfbomen en weilanden en verbinden de kleine dorpjes met elkaar. De wijngaarden leveren de druiven voor de bekende Chianti wijn. Ook de Chianti wijnroute loopt door Greve. 

De omgeving van Greve in Chianti
De omgeving van Greve in Chianti

Het dorp Greve in Chianti

Het dorp Greve in Chianti in het grootste dorp van de gemeente en ligt ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Florence (Firenze) aan de weg van Florence naar Sienna. Het snelstromende riviertje de Greve loopt door het dorp. In het centrum van Greve ligt een gezellig, driehoekig plein, het Piazza Mateotti, met er omheen vele gebouwen van middeleeuwse oorsprong. Rondom is een galerij die de vele restaurants en winkels tegen de soms felle zon beschermt. Prominent op het plein staat het standbeeld van Giovanni da Verrazzano, een 16e eeuwse ontdekkingsreiziger uit Greve. Op de lange punt van het plein staat de kerk Santa Croce (het Heilig Kruis) oorspronkelijk uit de 11e eeuw, en na brand gerenoveerd in 1325. Het plein wordt onder andere gebruikt voor culturele en muzikale activiteiten, de twee jaarlijkse antiekmarkten, het bloemenfestival in mei en het Chiantifestival in september. Langs de straten rondom het plein bevinden zich nog enkele winkels. Er is een klein maar uitstekend museum in Greve dat een mooie verzameling kerkelijke kunst beheert. Zaterdag is het marktdag in Greve.

Gemeentehuis op het Piazza Mattiotti
Gemeentehuis op het Piazza Mattiotti

Standbeeld van Gionanni da Verrazzano
Standbeeld van Gionanni da Verrazzano

Piazzo Mattiotti in Greve in Chianti
Piazzo Mattiotti in Greve in Chianti

De kerk Santa Croce in Greve
De kerk Santa Croce in Greve

Oude kunst in de kerk Santa Croce in Greve
Oude kunst in de kerk Santa Croce in Greve

Verblijven in Greve in Chianti

In het Chianti gebied zijn veel hotels, woningen en appartementen te huur. Onder de noemer 'Agriturismo' staan veel landhuizen en villa's vaak op schitterende plaatsen in een landelijke omgeving te huur. Ook verblijven op historische kastelen behoort tot de mogelijkheden. Een groot aantal websites prijst deze accommodaties aan. Voor kampeerders zijn er helaas wat minder mogelijkheden.   

Activiteiten in Chianti

Het Chianti gebied is behoorlijk heuvelachtig en uitgestrekt. Toch wordt er veel gefietst (mountain bike en sportfiets). Daarnaast is er een aantal prachtige wandelingen door het gebied uitgezet tussen verschillende dorpjes. Veel mensen kiezen echter toch voor de auto om het gebied te verkennen en rijden bijvoorbeeld de Chianti wijnroute, of de weg Florence-Greve-Sienna. Het gebied kent een groot aantal oude kastelen, sommige ontstaan in de middeleeuwen.

Bronnen:

De omgeving van Greve in Chianti
De omgeving van Greve in Chianti

Toscane Juni 2009