MIDDEN - DELFLAND

De Beskiden

In noordoost Tsjechië liggen de bergen van de Beskiden, onderdeel van de Karpaten. Het beschermd gebied wordt begrensd door de rivieren de Ostravice en Ondejnice. De bergen zijn beroemd om hun natuurschoon en trekt jaarlijks vele bezoekers: 's zomers de wandelaars en 's winters de langlaufers en skiërs. De geschiedenis van de bergen is weerspiegeld in de karakteristieke architectuur van de steden en dorpen: de oude gebouwen, kerken, houten huisjes, rijke collecties in musea en de folklore.

De hoogste berge is Lysá hora (1324 m), maar veel vaker bezocht is the  Radhošť (1129 m) en naastliggende Pustevny (1018 m). De Radhošť is de plaats waar de oude Slaven hun god Radegast aanbeden. Op de top staat de houten kapel, gebouwd volgens de Walachijse  traditie. De Cyrillus en Methodius kapel met de Valašska (Walachijse) Madonna is gebouwd in 1898. Het standbeeld van de Byzantijnse missionarissen Cyrillus en Methodius staat naast de kapel en is gemaakt door de beroemde beeldhouwer uit Frenštát pod Radhoštem Albin Polášek in Amerika. In 1931 is het op de Radhošť geplaatst. Het is een van de meest bezochte plaatsen in de buurt. Lees meer over de historie van Radegast.

De Pustevny is een favoriete plaats voor wandelaars die ook de Radhošť bezoeken. Er zijn verschillende manieren om er te komen: langs de uitgezette wandelpaden of met de stoeltjeslist vanuit Trojanovice. 

De twee historische hotelgebouwen Mamenka en Libusín, ontworpen door Dusan Jurkovic, zijn gebouwd in 1891. Vroeger werden zij gebruikt als toevluchtsoord. In de winter is de Pustevny het centrum voor zowel alpine skiën als langlaufen.


De Radhošť met kapel en zendmast (links van het midden) even buiten Frenštát richting Roznov