MIDDEN - DELFLAND

Toerisme

Het toerisme in Noord Moravië en de omgeving van Frenštát pod Radhoštem is redelijk ontwikkeld. Al in 1884 is de club genaamd  "Mountain Unit Radhošť " opgericht en heeft de ontwikkeling gestart van het toerisme op de berg Pustevny. Op en rondom deze berg is een flink aantal hotels en pensions gelegen, dat zich vooral richt op de wintersport in dit gebied. Roznov pod Radhostem, net 10 kilometer ten zuiden van Frenštát, heeft twee middelgrote campings met uitstekende voorzieningen die het hele jaar open zijn. Daarnaast heeft deze plaats veel hotels en pensions. Het oudste openluchtmuseum van Tsjechië, dat jaarlijks duizenden bezoekers mag ontvangen, is voor vele Tsjechen een extra reden om het gebied te bezoeken. 

Bezienswaardigheden

Frenštát en Roznov zijn uitstekende plaatsen om een aantal dagen te vertoeven en het Walachijse Koninkrijk beter te leren kenen. De plaatsen, elk aan één kant van de bergen Radhošť en Pustevny, zijn een goede startplaats om dit deel van de Beskiden beter te leren kennen. Met name de natuur heeft in elk jaargetijde heel veel te bieden. De rivieren en meertjes zijn oogstrelend. Een groot aantal wandelpaden ('s zomers) / leupes ('s winters) doorkruist het gebied. De omliggende plaatsen van Noord Moravië liggen allemaal binnen fietsafstand. Elke plaats heeft weer een eigen karakter vaak met mooie monumentale gebouwen en eigen cultuur historie.


Op weg naar de top van de Radhošť.

Campings, hotels en pensions

Noord Moravië, en met name de berg Pustevny is een populair vakantiegebied voor Tsjechen, Slowaken en Polen. Steeds meer ook bezoeken toeristen uit de Europese Unie dit gebied. Dit blijkt ook duidelijk op de websites (zie links) van de vele gezellige hotels en pensions, die vaak ook Duits en Engels voeren (en soms zelfs Nederlands!). Het gebied is duidelijk in ontwikkeling. De gemeentelijke websites vereisen vaak nog wel een Tsjechisch woordenboek. De vertaal website Langenberg (Translation Experts kent een beetje Tsjechisch) kan hierbij soms wel een beetje helpen.


Eroplanhotel, Roznov pod Radhostem

Eten en drinken

De Tsjechische keuken is betrekkelijk eenvoudig. Speciale gerechten zoals in Frankrijk en Italië vindt men hier doorgaans niet. De meeste menu's bevatten een flink stuk vlees met vette jus en aardappelen of friet. Ter afwisseling wordt ook wel vis gegeten. Verse salades en pizza's zijn ook overal te vinden. De bierliefhebber kan overal terecht. Bij de maaltijd drinkt men vaak grote pullen helder bier: Pilsner Urquell. Vrijwel alle Tsjechische bieren komen uit de fabrieken in Plzen in west Bohemen. Twee alcohol percentages zijn gebruikelijk: 4% en 5%, aangeduid met 12 en 13. Redelijke witte en rode wijnen wordt geproduceerd in het zuiden van Moravië. De Slivovice is een pruimenjenever uit Moravië. De gebruikelijke niet-alcoholhoudende zijn overal verkrijgbaar