MIDDEN - DELFLAND

Midden-Delfland stopt stedenband met Frenštát pod Radhoštem

7 december 2006. In Schipluiden hangen de stedenband bordjes nog onder een aantal plaatsnaamborden; maar niet lang meer: de stedenband met de noordoost Tsjechische plaats is beëindigd zonder eigenlijk echt op gang te zijn gekomen. Naast de wederzijdse bezoeken van een aantal leden van de colleges van burgemeesters en wethouders en ambtenaren van de beide gemeenten is er jammer genoeg niet zo veel gebeurd.

In 2001 ging de toenmalige gemeente Schipluiden de band aan met Frenštát pod Radhoštem. Op de website van de huidige gemeente Midden-Delfland staat te lezen: "De stedenband is vooral bedoeld om jongeren uit beide plaatsten met elkaar in contact te brengen. Initiatieven van inwoners en verenigingen van Midden-Delfland zijn van harte welkom bij de gemeente."  Helaas is het aantal initiatieven, voor zover bekend, op nul blijven staan. Toch wel jammer. Het gebied van Frenštát is zeer de moeite waard als vakantiegebeid, zowel 's zomers als 's winters. Rondom Frenštát ligt een groot aantal dorpen met veel  cultuurhistorie. 

Vakantie 2003

Tijdens een vakantiebezoek in 2003 hebben wij Frenštát pod Radhoštem en de omgeving kunnen verkennen. Op de bijgaande pagina´s staat een kort fotoverslag. Opvallend is de hoeveelheid saaie flatgebouwen die in de communistische tijd zijn opgetrokken. In contrast daarmee zijn er de pracht en praal van de kerken, met hun ´uien´ op de torens, en de gezellige pleinen, waar sinds 1989 veel opknapwerk heeft plaats gevonden.

Beskiden 

Het gebied rond Frenštát ligt heeft een glooiend landschap met in de directe nabijheid de Beskiden, bergen tot 1324 meter en onderdeel van de Karpaten. ´s Zomers een prachtig wandelgebied en ´s winters een bescheiden ski- en vooral launglaufgebied. Ook na het beëindigen van de stedenband van harte aan te bevelen dus!

Slecht lopende stedenband Midden-Delfland beëindigd

7 december 2006. De gemeente Midden-Delfland zet definitief een punt achter de stedenband met de gemeente Frenstát pod Radhostem in Tsjechië.

De taalbarrière en de weinig maatschappelijke onderlinge belangstelling voor de stedenband liggen aan dit besluit ten grondslag.

De gemeenteraad was al met dit voorstel akkoord gegaan. Een poging van OGP-raadslid Kees van Gageldonk om een stedenband met een gemeente in België aan te gaan, krijgt geen navolging. Er is al ambtelijk overleg gevoerd met een vertegenwoordiger van de Tsjechische gemeente om het slechte nieuws over te brengen.

De toen nog zelfstandige gemeente Schipluiden ging de stedenband met Frenstát pod Radhostem in 2002 aan. Zij is eigenlijk nooit goed van de grond gekomen. Er zijn wel enkele bezoeken over en weer geweest op bestuurlijk niveau, maar daar is het bij gebleven.

In Frenstát stond daarentegen al een werkgroep klaar om een plan van aanpak te schrijven. De werkgroepen zouden gesubsidieerd worden door de Europese Unie. Wat op papier zo aardig leek, pakte in de praktijk anders uit. Midden-Delfland hoeft de voor de stedenband bedoelde naambordjes aan de gemeentegrens niet weg te halen: deze waren nog niet opgehangen.

AD 7 december 2006