MIDDEN - DELFLAND

Frenštát pod Radhoštem

Een paar kilometer verwijderd van de voet van de berg Radhošť (1129 m) ligt de stad Frenštát pod Radhoštem in het noordoosten van Tsjechië, in de landstreek Moravië. De gemeenten Schipluiden en Frenštát gingen in 2001 een "stedenband" aan met als doel samen te werken aan projecten op de gebieden van communicatie, educatie en cultuur. Ook in voorbereiding op het aankomende lidmaatschap van Tsjechië  van de Europese Unie wilde Frenštát de hulp van Schipluiden, en nu Midden-Delfland, gebruiken. Inmiddels is de samenwerking tussen de twee gemeenten beëindigd. 

Algemeen

Frenštát pod Radhoštem (400 m) ligt in een dal van het gebergte de Beskiden waarin de rivieren Lubina, Lomná en Rokytá samenkomen, niet ver van de Slowaakse en Poolse grenzen. Frenštát beslaat ca. 11 km2 en heeft 11600 inwoners. De grootste stad in de nabijheid is Ostrava (350,000 inwoners) en ligt 40 km ten noordwesten. 

Frenštát 

In het centrum van Frenštát pod Radhoštem bevindt zich een rechthoekig plein met bebouwing uit vooral de 19e eeuw. Het fraaie neorenaissance stadhuis, gebouwd in 1890 staat in een van de hoeken van het plein. De huizen rondom het plein herbergt een grote verscheidenheid aan winkels. Midden op het plein staat een monumentale stenen fontein met een beeld van Jonas (1840). 

Verder bevinden zich op het plein drie mooie barokke standbeelden. Nabij het centrum bevinden zich twee kerken. De parochiekerk van Sint Martin stamt uit de 2e helft van de 18e eeuw. De bouw van de kerk van Sint Johannes de Doper begon in 1634. In de directe omgeving van het centrum staat een aantal middelgrote flatgebouwen. Het nog steeds in gebruik zijnde station staat wat verder weg van het centrum, nabij de grote fabriek van Siemens. Nog verder van het centrum liggen prachtige bungalows in een licht glooiend landschap. In de omgeving zijn diverse voorbeelden te zien van de traditionele houten huizen. 

Klimaat

De regio van Frenštát heeft microklimaat met gematigde temperaturen (tabel). Het aantal tropische dagen per jaar is 1 à 2 met 20 à 30 zomerse dagen. Het aantal dagen met sneeuw is 80 à 100 waarbij 120 à 140 dagen de temperatuur onder 0 oC is. Neerslag valt op ca 120 dagen per jaar.

 

Maand Gemiddelde temperatuur 
Januari -4 tot -4 oC
April 5 tot 7 oC
Juli 16 tot 17 oC
Oktober 6 tot 7 oC

Economie

Industrie is de belangrijkste bron van inkomsten in Frenštát. Siemens produceert in twee grote fabrieken elektromotoren en auto-elektronica. Daarnaast groeit het aantal kleinere bedrijven; zij houden zich bezig met o.a. elektronica, software en voedselindustrie. Aan het einde van de socialistische periode is begonnen met diepe kolenmijnen (ca. 1 km diep) in het zuid-oosten van Frenštát. In deze deze mijnen wordt sinds 1992 onderzoek gedaan naar ondergronds geproduceerd methaan gas (Coal Bed Methane, CBM).  Landbouw en veeteelt is van ondergeschikt belang.

Toerisme

Toerisme, zowel in de zomer als in de winter neemt een belangrijke plaats in in het hele gebied van de Beskiden. Het feit dat Frenštát de oudste "Touring Club",van Tsjechië heeft is veelzeggend. De club genaamd  "Mountain Unit Radhošť " is opgericht in 1884 en heeft de ontwikkeling gestart van het toerisme op de berg Pustevny waar nu een groot aantal hotels en pensions aanwezig is en faciliteiten vooral voor wintersport.

 

Links
Bronnen
  • Deze serie pagina's over Frenštát pod Radhostem is ontstaan na een vakantieverblijf in noord Moravië (zomer 2003) en met behulp van folders & brochures en uitgebreid internet onderzoek.