MIDDEN - DELFLAND

Omgeving van Frenštát 

Rondom Frenštát pod Radhoštem ligt een groot aantal dorpen van min of meer vergelijkbare grootte, elk met een eigen sfeer en uitstraling. De dorpskernen hebben vaak een m ooi centrum met oude kerken en gebouwen in de karakteristieke stijl van dit gebied. 

Roznov pod Radhostem

Ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Frenštát, aan de andere kant van een lage pas, ligt Roznov pod Radhoštem, meteen onderaan de berg Radhošť (1129 m). 

De rivier Roznov Becva deelt het plaatsje in tweeën. Vanuit het dorpje (nabij de campings) kan de Radhošť worden beklommen. Roznov heeft een gezellig rechthoekig plein met veel aardige winkels, cafés en restaurantjes. Rosnov is in de regio vooral bekend om zijn openluchtmuseum met veel traditionele houten gebouwen.


Het centrale plein van Roznov


De RK kerk net naast het plein

Roznov heeft twee uitstekende campings, diverse hotels, pensions en restaurants. Het is duidelijk te merken dat toerisme een belangrijke bron van inkomsten is voor deze gemeente. Zowel in de zomer als in de winter komen veel mensen uit Tsjechië, en Polen hier op vakantie. De toestroom uit landen van de Europese Unie en daarbuiten is groeiende. Diverse wandelroutes en langlauf leupes beginnen in Roznov of komen langs de plaats. 

Bijna alle plaatsen in Moravië zijn uitstekend bereikbaar per trein, de kleinere plaatsen alleen met de bus. De wegen zijn vrijwel overal in goede conditie, Er wordt echter maar weinig gefietst en fietspaden zijn niet of nauwelijks aanwezig. De af en toe stevige hellingen eisen bovendien een behoorlijke sportfiets met voldoende lage versnellingen en een goede conditie!. 


De trein vertrekt uit Roznov pod Radhostem