MIDDEN - DELFLAND

Stedenband met Frenstat Pod Radhostem

De gemeente Midden-Delfland heeft in de periode 2001-2006 een stedenband gehad met het Tsjechische stadje Frenštát pod Radhoštěm. Dit stadje ligt in het schilderachtige keteldal van Moravië-Silezië en de Beskiden bergen, 300 km ten oosten van Praag, vlakbij Slowakije (30 km) en Polen (60 km) en aan de voet van de 1162 meter hoge berg Radhošť. 

De stad, met ruim 11500 inwoners, is gesticht in de 13e en 14e eeuw. Bewaard bleven de fontein, de Barokfiguren, de St. Martinskerk en gedeeltelijk ook de pergola. Een ander gedenkteken is de kerk van St. Johannes de Doper uit de eerste helft van de 17e eeuw. 

 

Lees ook: Frenštát pod Radhoštěm in 2003.


Het stadhuis

Het plein met de oude huizen en het stadhuis in renaissance stijl uit 1891 zijn het bekijken waard. De rijkdom aan kunst en cultuur maakt de stad tot een belangrijk centrum voor toerisme met een veelheid aan verblijfsmogelijkheden. 

Frenštát pod Radhoštěm legde de basis voor het Tsjechische toerisme. Als gevolg van de Radhošť overeenkomst afgesloten in 1884 werd het gebied van de Radhošť- Beskiden bergen toegankelijk gemaakt voor toerisme. 


Lenka Cunková

Het gebied is ook zeer geschikt voor sportieve activiteiten, zoals skiën en skispringen, tennis, zwemmen, kegelen en paardrijden. Een aantal bekende sporters komt uit Frenstat Pod Radhostem, zoals de boogschutter Lenka Cunková 5e plaats europeese kampioenschappen),  Karel Loprais (5 keer winnaar van de rally Parijs-Dakar).


Karel Loprais

Links:

Bron:

  • Tekst: Algemene informatie gemeente Schipluiden en bovengenoemde websites.
  • Foto's: Overgenomen van bovengenoemde websites over Frenštát pod Radhoštěm