MIDDEN - DELFLAND

Geschiedenis

De geschiedenis van Frenštát pod Radhoštem gaat terug tot de 14e eeuw en is ontstaan op het kruispunt van oude handelswegen. De eerste geschriften dateren uit 1382. In 1781 kreeg Frenštát stadsrechten. In de middeleeuwen behoorde Frenštát de bisschop van Olomouc toe. De stad was bekend om zijn mooie geweven stoffen. In het midden van de 19e eeuw ontstond er een economische crisis en trokken velen weg uit het gebied, o.a. naar Amerika, waar in Texas sinds 1886 ook een plaatsje Frenstat bestaat. In de tweede helft van de 19e eeuw brak een periode van belangrijke ontwikkeling aan. 

De stad heeft moeilijke perioden door moeten maken. Er heersten verschillende pestepidemieën en de 30-jarige oorlog eiste zijn tol.Het plein van Frenštát ca. 1895

Na de omwenteling in Tsjechië in 1989 heeft Frenštát pod Radhoštem een metamorfose ondergaan. De eerst grijze stad staalt nu in vele kleuren na renovaties van veel huizen en kerken en de frisse industriële bebouwen. De huizen rondom het grote plein konden maar net van de sloop gered worden en konden teruggeven aan hun oorspronkelijke eigenaars. Na de omwenteling hebben de ca 4000 Russische soldaten Frenštát verlaten (zoals ook in andere steden gebeurde). 22 jaar lang waren deze soldaten nadrukkelijk in de stad aanwezig. Terwijl in vele steden de verlaten Russische kazernes verlaten zijn, heeft de Frenštát deze gebouwen terug verkregen en met een investering van 160 miljoen Kronen geschikt gemaakt voor nieuwe functies. 


Oude en herstelde galerij om het plein van Frenštát 

Nu herbergen zij 55 bedrijven, een gymnasium, een sporthal, een jeugdcentrum en verzorginghuis. Dit betekende nieuwe arbeidsplaatsen mede waardoor in Frenštát het werkloosheidpercentage slechts 7% is (2001).